-
Start
-
Blog
-
Szaszłyki z polenty z cukinią i szynką grillowane na gorącym kamieniu STEAK ROCK
Szaszłyki z polenty z cukinią i szynką grillowane na gorącym kamieniu STEAK ROCK
20-04-2016
Składniki 1 porcja:
- 150 g kaszki kukurydzianej
- 20 g startego parmezanu
- 1 i ½ szklanki wody
- oliwa z oliwek
- 1mała cukinia
- Osiem plastrów szynki parmeńskiej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
- Na 2 łyżkach oliwy smażyć kilka minut pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i pomidory,
- przyprawić solą, pieprzem, miodem i chili,
- całość zmiksować, dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać, sos odstawić,
- osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,
- podgrzewać mieszając 20 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,
- cukinie pokroić wzdłuż na długie cienkie paski,
- każdy plaster cukinii układać na plastrze szynki, zwijać w rulony,
- polentę pokroić w dość dużą kostkę,
- na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kawałek polenty i rulon z cukinii i szynki,
- szaszłyki polać oliwą,
- kamień włożyć do piekarnika rozgrzanego do maksimum na ok 45 minut,
- po wyjęciu układać na nim szaszłyki i grillować przez 5 minut z każdej strony,
- podawać je z sosem paprykowo-pomidorowym
Życzymy smaczego!!!