Szaszłyki z polenty z cukinią i szynką grillowane na gorącym kamieniu STEAK ROCK

20-04-2016




kamień do smażenia mięsa gorący kamień grill gorący kamień z lawy gorący kamień z lawy grill gazowy na lawe grill na lawę wulkaniczną grill,  grillowanie,  Grillowanie na kamieniu  grillowanie na kamieniu forum grillowanie na kamieniu przepisy grillowe,  grilowe,  Jak zrobić stek na gorącym kamieniu kamien do grillowania kamienie do grillowania kamienie do steków kamienie lawy ceramicznej kamienie lawy do grilla kamienie z lawy kamień do grilla Kamień do grillowania,  Kamień Do Pieczenia Mięsa kamień do pieczenia steków kamień do smażenia mięsa kamień do steków kamień wulkaniczny do pieczenia kamień wulkaniczny do steków kamień z lawy kamień z lawy do grillowania Kamień z lawy do zdrowego grillowania/smażenia kamień z lawy wulkanicznej kamień,  lawa wulkaniczna grill lawa,  płyta grillująca,  poledwica na gorącym kamieniu z lawy ruszt,  smażenie mięsa smażenie mięsa na kamieniu smażenie na kamieniu smażenie steków,  steak rock Steki grillowane na kamieniu steki, mięso,  zdrowe jedzenie,

Składniki 1 porcja: 

  • 150 g kaszki kukurydzianej
  • 20 g startego parmezanu
  • 1 i ½ szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • 1mała cukinia
  • Osiem plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz, chili

 Przygotowanie:

  • Na 2 łyżkach oliwy smażyć kilka minut pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i pomidory,
  • przyprawić solą, pieprzem, miodem i chili,
  • całość zmiksować, dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać, sos odstawić,
  • osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,
  • podgrzewać mieszając 20 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,
  • cukinie pokroić wzdłuż na długie cienkie paski,
  • każdy plaster cukinii układać na plastrze szynki, zwijać w rulony,
  • polentę pokroić w dość dużą kostkę,
  • na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kawałek polenty i rulon z cukinii i szynki,
  • szaszłyki polać oliwą,
  • kamień włożyć do piekarnika rozgrzanego do maksimum na ok 45 minut,
  • po wyjęciu układać na nim szaszłyki i grillować przez 5 minut z każdej strony,
  • podawać je z sosem paprykowo-pomidorowym


Życzymy smaczego!!!