STEAK ROCK - zestawy do grillowania dla każdego
Grillowanie potraw jest z definicji dużo zdrowsze, niż ich smażenie. Przede wszystkim podczas procesu smażenia, szczególnie w przypadku mięsa, wydzielają się substancje, które mogą nam potencjalnie szkodzić. Im więcej smażonych rzeczy spożywamy, tym jest to dla nas bardziej niekorzystne. Z kolei proces grillowania - choć również wykorzystuje wysoką temperaturę - pozwala uniknąć na wystąpienie podobnej sytuacji. Dodatkowym atutem jest także mniejsze spożycie tłuszczów, ponieważ nie musimy ich dodawać, jak w procesie smażenia.
Czym jest STEAK ROCK?
Grillowanie na kamieniu, choć zdrowsze, również musi być przeprowadzone w odpowiedni sposób. Przede wszystkim powinniśmy posiadać odpowiedni kamień lub blok solny, który będzie w stanie dostatecznie się rozgrzać, a także będzie nadawał się do wykorzystania w charakterze grilla. STEAK ROCK, wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, stworzył całą serię zestawów do grillowania na kamieniu, umożliwiając przygotowanie posiłku w bezpieczny, zdrowy i bardzo efektowny sposób. Tego typu metoda gotowania jest popularna na całym świecie, zarówno wśród najlepszych restauracji, jak i w prywatnych domach i kuchniach. Jedyne, czego potrzebujesz do rozpoczęcia swojej przygody, to odpowiedni zestaw z kamieniem wulkanicznym.
Na czym polega grillowanie na kamieniu?
Zasada działania jest bardzo prosta: potrzebujemy bardzo gorącego kamienia i miejsca, w którym można go bezpiecznie umieścić. Następnie wystarczy po prostu położyć żywność na kamieniu, aby pod wpływem temperatury uległa ona procesowi grillowania. W ten sposób możemy przygotowywać różnorodne mięsa, jak np. stake'i, kawałki kurczaka czy kiełbaski. Nie jest to jednak jedyne zastosowanie kamienia do grillowania - z powodzeniem przygotujemy na nim również warzywa i inne produkty.
Gdzie leży sekret STEAK ROCK?
Jest to bardzo dobre pytanie. Co sprawia, że zestawy STEAK ROCK są tak dobre? Najważniejszym elementem zestawu jest kamień wulkaniczny - starannie wyselekcjonowany, najwyższej jakości materiał, wydobywany z południowego zbocza jednego z zaledwie pięciu najniebezpieczniejszych wulkanów świata, położonego na Półwyspie Apenińskim. To dzięki jego właściwościom jesteśmy w stanie osiągnąć odpowiednią temperaturę, a co za tym idzie - niepowtarzalny smak i aromat grillowanych potraw. Kamień wulkaniczny cechuje wysoka elastyczność w zakresie temperatury, nie musimy się więc obawiać, że pęknie, gdy zostanie mocno podgrzany. Jak jednak rozgrzać taki kamień w domu? To wbrew pozorom bardzo proste - wystarczy położyć go do piekarnika czy na kuchenkę.
Jakie zalety ma STEAK ROCK?
Każdy nasz zestaw został starannie przygotowany, tak aby sprawiał dużo przyjemności osobie, która będzie go użytkować. Poza walorami prozdrowotnymi, jakie przejawiają produkty grillowane, może to być także bardzo duża atrakcja dla naszych gości. Samo gotowanie z wykorzystaniem kamienia nie tylko nie wymaga użycia tłuszczu, ale także nie naraża naszego jedzenia na kontakt z dymem i niezdrowymi związkami w nich zawartymi, jak to jest w przypadku smażenia.
Sam kamień różni się od wyrobów metalowych także w kwestii nagrzewania - choć idzie to wolniej, to jednak po nagrzaniu płyta pozostaje gorąca przez długi czas, dzięki temu możemy grillować posiłek na kilka tur, jeżeli mamy taką potrzebę. Jest to także dobry produkt dla osób nie potrafiących gotować - mimo wysokiej temperatury powierzchni grillowane jedzenie bardzo trudno jest przypalić.