Kamień do steków w ostatnim czasie zupełnie zrewolucjonizował kulinarny świat. Do jego produkcji wykorzystywana jest na ogół lawa wulkaniczna. To materiał, który cechuje się dużą odpornością na zmiany temperatur, dzięki czemu nie pęka pod wpływem nagrzewania. Jego zaletą jest też obojętny dla potrawy skład. Lawa wulkaniczna nie wykazuje tendencji do wchłaniania zapachów przygotowywanych potraw. Kamienie z niej wykonane łatwo poddają się czyszczeniu. To sprawia, że przyrządzany posiłek nie przesiąka aromatem innego dania, zachowując swój własny zapach. Lawa do steków cechuje się też stabilną strukturą. Wyprodukowane z niej kamienie do grillowania poddaje się starannemu szlifowi. Dzięki temu mają one gładką, przyjemną w dotyku powierzchnię, która łatwo wchłania ciepło i zachowuje je przez dłuższy czas.
Grillowanie na kamieniu z lawy do steków to ostatnio bardzo popularna metoda przyrządzania potraw. Wszystko dzięki prostocie tego rozwiązania i związanym z nim korzyściom zdrowotnym. Do przygotowania potrawy za pomocą kamienia z lawy wulkanicznej wystarczy jego rozgrzanie do odpowiedniej temperatury, a następnie ułożenie na ciepłej powierzchni kawałka przyprawionego mięsa. Obróbka termiczna potrawy w ten sposób trwa zaledwie kilkadziesiąt minut. Mięso po zdjęciu z kamienia nadaje się do spożycia (można je ewentualnie podzielić na mniejsze kawałki).
Lawa do steków gwarantuje przyrządzanie smacznych i zdrowych potraw. Grillowanie przy użyciu kamienia nie wymaga wykorzystania dużej ilości tłuszczu. Danie nie jest narażone na kontakt z rakotwórczym dymem. Przyrządzone w ten sposób posiłki są bardzo soczyste i aromatyczne. Stanowią one prawdziwą ucztę dla podniebienia. Choć mięso poddawane jest obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, nie przypala się. Kamienie z lawy wulkanicznej nadają się do wykorzystywania zarówno w warunkach domowych, jak i w restauracjach. Grillowanie przy ich wykorzystaniu może odbywać się w dowolnym miejscu, także na balkonie lub tarasie albo w przydomowym ogródku. Dowiedz się także jak rozgrzać kamień do steków oraz jak usmażyć stek.