Jak usmażyć stek?

28-10-2020

jak usmażyć stekWbrew powszechnemu przekonaniu przygotowywanie steków nie jest trudnym zadaniem. W trakcie przyrządzania potrawy należy jedynie pamiętać o kilku podstawowych regułach. Niezwykle istotny jest dobór odpowiedniego mięsa oraz przypraw i poddanie dania obróbce termicznej w optymalnej temperaturze. Dowiedz się, jak usmażyć stek, który stanie się Twoim popisowym daniem.

Jak usmażyć stek? - kilka praktycznych wskazówek

Do przyrządzania steków najlepiej nadają się polędwica, rostbef lub antrykot. Zanim przejdziesz do obróbki termicznej mięsa, przygotuj najpierw patelnię, łopatkę i szczypce, a także sól i pieprz. Pamiętaj, że walory smakowe potraw mięsnych zależą w dużej mierze od wykorzystania odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Przy przyrządzaniu steków najlepiej jest wykorzystać olej słonecznikowy albo rzepakowy, świetnie w tym aspekcie sprawdzi się także masło klarowane lub rafinowana oliwa. Mięso przed smażeniem należy dokładnie umyć i wyczyścić ze wszystkich błon oraz osuszyć papierowym ręcznikiem. Między wyjęciem steków z lodówki a ich poddaniem obróbce termicznej musi minąć co najmniej godzina. Posolone z jednej strony mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu aż do uzyskania efektu zarumienienia, potem oprósz solą drugą stronę i także ją podsmaż. Do obracania steków używaj łopatki lub szczypców. Nie przekłuwaj mięsa, gdyż może to doprowadzić do zepsucia jego smaku i aromatu. Po ściągnięciu potrawy z patelni posyp ją pieprzem i pokój na mniejsze kawałki.

Zastanawiasz się, jak usmażyć stek, który przypadnie do gustu Twoim domownikom i gościom? Warto wykorzystać w tym celu zestawy do grillowania na kamieniu. Takie danie przyrządza się bardzo prosto i szybko. Wystarczy umieścić przyprawione solą i pieprzem mięso na kamiennej płytce rozgrzanej w piekarniku lub na kuchence gazowej albo elektrycznej. Obróbka termiczna kamienia powinna trwać od 20 do 40 minut, a jego końcowa temperatura musi wynosić średnio od 300 do 350 stopni C. Równomierne wysmażenie potrawy sprawi, że będzie ona smakowała wybornie w każdych okolicznościach. Dowiedz się też jak rozgrzać kamień do steków.