Wbrew powszechnemu przekonaniu przygotowywanie steków nie jest trudnym zadaniem. W trakcie przyrządzania potrawy należy jedynie pamiętać o kilku podstawowych regułach. Niezwykle istotny jest dobór odpowiedniego mięsa oraz przypraw i poddanie dania obróbce termicznej w optymalnej temperaturze. Dowiedz się, jak usmażyć stek, który stanie się Twoim popisowym daniem.
Do przyrządzania steków najlepiej nadają się polędwica, rostbef lub antrykot. Zanim przejdziesz do obróbki termicznej mięsa, przygotuj najpierw patelnię, łopatkę i szczypce, a także sól i pieprz. Pamiętaj, że walory smakowe potraw mięsnych zależą w dużej mierze od wykorzystania odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Przy przyrządzaniu steków najlepiej jest wykorzystać olej słonecznikowy albo rzepakowy, świetnie w tym aspekcie sprawdzi się także masło klarowane lub rafinowana oliwa. Mięso przed smażeniem należy dokładnie umyć i wyczyścić ze wszystkich błon oraz osuszyć papierowym ręcznikiem. Między wyjęciem steków z lodówki a ich poddaniem obróbce termicznej musi minąć co najmniej godzina. Posolone z jednej strony mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu aż do uzyskania efektu zarumienienia, potem oprósz solą drugą stronę i także ją podsmaż. Do obracania steków używaj łopatki lub szczypców. Nie przekłuwaj mięsa, gdyż może to doprowadzić do zepsucia jego smaku i aromatu. Po ściągnięciu potrawy z patelni posyp ją pieprzem i pokój na mniejsze kawałki.
Zastanawiasz się, jak usmażyć stek, który przypadnie do gustu Twoim domownikom i gościom? Warto wykorzystać w tym celu zestawy do grillowania na kamieniu. Takie danie przyrządza się bardzo prosto i szybko. Wystarczy umieścić przyprawione solą i pieprzem mięso na kamiennej płytce rozgrzanej w piekarniku lub na kuchence gazowej albo elektrycznej. Obróbka termiczna kamienia powinna trwać od 20 do 40 minut, a jego końcowa temperatura musi wynosić średnio od 300 do 350 stopni C. Równomierne wysmażenie potrawy sprawi, że będzie ona smakowała wybornie w każdych okolicznościach. Dowiedz się też jak rozgrzać kamień do steków.