Pierś z kaczki Grillowana na gorącym kamieniu STEAK ROCK z gruszkami w marynacie balsamicznej
02-10-2016
Składniki 1 porcja:
1 pierś z kaczki
1 gruszka
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
Garść obranych orzechów włoskich
Sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy,
Z octu balsamicznego, sosu sojowego, zmiażdżonego ząbku czosnku i przypraw robimy marynatę,
Polewamy nią mięso, dokładnie je nią smarujemy,
Odkładamy na godzinę,
Gruszki myjemy, kroimy w grube półplastry,
Kamień wkładamy do piekarnika rozgrzanego do maksimum na około 45 minut,
Po wyjęciu kamienia układamy na nim mięso skórką do dołu, po około 10 minutach przekładamy i smażymy jeszcze 5 minut, dookoła układamy cząstki gruszek, i orzechy,
Mięso możemy dowolnie kroić i plastry dosmażać według upodobań