Imbirowe krewetki z grillowanym grapefruitem

20-04-2016
Krewetki grillowane na kamieniu wulkanicznym steak rock płyta do grillowania, kamień do stekow kamień do grillowania

Składniki 1 porcja: 
  • 250 g krewetek vannamei
  • 1 grapefruit
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 starte ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie: 
  • Krewetki jeśli są mrożone rozmrażamy, myjemy, osuszamy,
  • Grapefruita szorujemy, kroimy w ósemki,
  • Sok z jednej cząstki wciskamy do krewetek,
  • Dodajemy do nich oliwę, natkę pietruszki, imbir, czosnek i przyprawy,
  • Kamień wkładamy do piekarnika rozgrzanego do maksimum na ok 40 minut,
  • Po wyjęciu układamy na nim krewetki i cząstki grapefruita,
  • Opiekamy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty,
  • Krewetki świetnie smakują polane sokiem z grillowanych grapefruitów i kromką świeżego chleba

Życzymy smaczego!!!