Kamień wulkaniczny do grillowania 33x19x2,5 cm
Pasuje do: Model F
Kamień do grillowania to produkt, który w ostatnim czasie zyskuje na popularności wśród kucharzy na całym świecie. Dzieje się tak ze względu na jego praktyczne właściwości. Urządzenie przeznaczone jest do wykorzystywania do obróbki termicznej mięsa. W tym celu kamień do steków należy umieścić w piekarniku i nastawić opcję nagrzewania do temperatury 280-350 stopni C. Płytka kamienna nie powinna pozostawać zbyt długo we wnętrzu urządzenia. Należy wyjąć ją po upływie 40 minut. Kamień z lawy do steków można też efektywnie nagrzać, wykorzystując w tym celu kuchenkę gazową albo płytę ceramiczną. W tym przypadku proces nagrzewania powinien trwać około 25 min. Do zweryfikowania temperatury kamienia do steków można posłużyć się specjalnym laserowym termometrem. Poziom nagrzania płyty sprawdzisz także domowym sposobem, spryskując jej środkową część odrobiną wody. Jej natychmiastowe wyparowanie z powierzchni świadczy o optymalnej temperaturze kamienia do steków.
Zastanawiasz się, dlaczego grillowanie na kamieniu jest tak popularne w ostatnim czasie? Dzieje się tak ze względu na zalety związane z tą metodą obróbki termicznej. Kamień z lawy do steków cechuje odporność na zarysowania. To sprawia, że przygotowywane mięso można kroić bezpośrednio na nim. O tym, jak wysmażyć poszczególne kawałki, decydujesz samodzielnie, w zależności od własnych preferencji kulinarnych. Odpowiednio nagrzany kamień do grillowania to gwarancja nie tylko smacznej, ale też zdrowej potrawy. Wszystko dzięki temu, że ten sposób przyrządzania potraw nie wymaga zastosowania dużej ilości tłuszczu. Zapraszamy także do zapoznania się z ofertą deski do steków.
Wielkość:
Prostokąt 33x19x2,5