Steki rib eye

28-10-2020

steki rib eyeDla miłośników potraw z mięsa steki rib eye stanowią nie lada gratkę. To potrawy przyrządzone z antrykotu wołowego bez kości. Aby potrawa smakowała wybornie, mięso musi być pokryte odpowiednio grubą warstwą tłuszczu, tworzącego charakterystyczne „oczko”, któremu danie zawdzięcza swoją nazwę.

W sklepach można nabyć produkty sezonowane na mokro przez minimum dwa tygodnie. Steki rib eye najlepiej jednak jest przygotować samemu, dobierając stopień ich wysmażenia do indywidualnych preferencji kulinarnych. Warto pamiętać o tym, że w tego typu potrawach głównym nośnikiem smaku jest wytapiający się podczas obróbki termicznej tłuszcz. Na ogół wyróżnia się pięć stopni wysmażenia steków rib eye, które w zależności od czasu nagrzewania mięsa mogą być mocno krwiste, krwiste, średnio krwiste oraz wysmażone i dobrze wysmażone. Przed poddaniem antrykotu obróbce termicznej należy wyjąć go z lodówki, odstawić na co najmniej pół godziny, a następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Steki rib eye i kamień do grillowania

Do przyrządzenia steku rib eye nie potrzebujesz wcale patelni ani tłuszczu. Odpowiednio dobrany kamień do grillowania sprawi, że będziesz mógł cieszyć się wybornym smakiem ulubionego dania. Nie trzeba wcale być profesjonalnym kucharzem, aby samodzielnie obsłużyć zestawy z kamieniem z lawy wulkanicznej. Kamienną płytę nagrzewa się do optymalnej temperatury sięgającej średnio od 300 do 450 stopni C przy użyciu piekarnika lub kuchenki gazowej albo elektrycznej. Sam proces nagrzewania powierzchni kamienia powinien trwać kilkadziesiąt minut (40 w przypadku piekarnika i 25 w przypadku kuchenek). W międzyczasie można przygotować mięso do obróbki termicznej. Najlepiej przyprawić je świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie ułożyć na rozgrzanym kamieniu. Pyszne i zdrowe steki rib eye będą gotowe w przeciągu kilkudziesięciu minut. To idealne rozwiązanie dla zapracowanych osób, które nie mają zbyt wiele czasu na „pichcenie” w kuchni, a jednocześnie lubują się w smakach wybornie przyrządzonego mięsa.