Składniki 1 porcja:
- 1 pierś z kurczaka średniej wielkości
- 2 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- pomidorki koktailowe
- sól i pieprz świeżo mielone
- 2 plasterki żółtego sera
Marynata
- świeży rozmaryn
- 2 listki świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Włożyć kamień do rozgrzanego piekarnika (250-300 stopni C).
- Wrzucić ziemniaki do gotowania (gotować 10-15 minut).
- W tym czasie szykujemy marynatę do mięska: posiekać rozmaryn i bazylię, dodać zmiażdżony czosnek. To wszystko wymieszać z niewielka ilością oliwy i natrzeć mięsko.
- Cebule, paprykę i cukinię pokroić w plasterki i odrobinę posolić.
- Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, na wewnętrzną część ułożyć żółty ser i posypać przyprawami według uznania. Tak uzbrojone ziemniaczki włożyć do piekarnika.
- Po około 5 minutach wyciągamy kamień i ziemniaczki z piekarnika, kładziemy na deskę.
- Na rozgrzanym kamieniu grillujemy wcześniej przygotowane piersi i warzywa.
Porady:
Zarówno mięso jak i warzywa można kroić na kamieniu bez obaw o jego zniszczenie. Kamień trzymany w piekarniku przez 30-45 minut utrzyma wystarczająco długo ciepło żeby usmażyć mięso i warzywa. Przed położeniem mięsa na kamień można przetrzeć go odrobiną oliwy. Dla wzmocnienia smaku można pobawić się sosami, lub odkrajać mniejsze kawałki kurczaka, a następnie grillować je na cebuli lub innych dodatkach.
Życzymy smaczego!!!