Soczysta pierś z kurczaka z warzywami grillowana na kamieniu STEAK ROCK Szybki przepis na pyszny kawałek drobiu

20-04-2016
STEAK ROCK grillowanie na kamieniu, soczysta pierś z kurczakaGrillowanie na kamieniu STEAK ROCK soczysta pierś z kurczaka

Składniki 1 porcja: 
  • 1 pierś z kurczaka średniej wielkości
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • pomidorki koktailowe
  • sól i pieprz świeżo mielone
  • 2 plasterki żółtego sera
Marynata
  • świeży rozmaryn
  • 2 listki świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  • Włożyć kamień do rozgrzanego piekarnika (250-300 stopni C).
  • Wrzucić ziemniaki do gotowania (gotować 10-15 minut).
  • W tym czasie szykujemy marynatę do mięska: posiekać rozmaryn i bazylię, dodać zmiażdżony czosnek. To wszystko wymieszać z niewielka ilością oliwy i natrzeć mięsko.
  • Cebule, paprykę i cukinię pokroić w plasterki i odrobinę posolić.
  • Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, na wewnętrzną część ułożyć żółty ser i posypać przyprawami według uznania. Tak uzbrojone ziemniaczki włożyć do piekarnika.
  • Po około 5 minutach wyciągamy kamień i ziemniaczki z piekarnika, kładziemy na deskę.
  • Na rozgrzanym kamieniu grillujemy wcześniej przygotowane piersi i warzywa.

Porady:
Zarówno mięso jak i warzywa można kroić na kamieniu bez obaw o jego zniszczenie. Kamień trzymany w piekarniku przez 30-45 minut utrzyma wystarczająco długo ciepło żeby usmażyć mięso i warzywa. Przed położeniem mięsa na kamień można przetrzeć go odrobiną oliwy. Dla wzmocnienia smaku można pobawić się sosami, lub odkrajać mniejsze kawałki kurczaka, a następnie grillować je na cebuli lub innych dodatkach.

Życzymy smaczego!!!