Model Ceramic - Na podstawie ceramicznej

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: DMC
  • Waga: 5.4 kg
  • Dostępność: Brak Brak
    Czas realizacji: 4-5 dni
  • szt.
  • Cena brutto: 369,00 zł / szt. 300,00 zł / szt.
  • Niedostępny

Zestaw Ceramiczny to bardzo praktyczne rozwiązanie z kamieniem lawowym – małym w samym centrum. To właśnie tutaj pojawi się cała magia, mięso, krewetki lub grillowane warzywa. Natomiast po bokach i od frontu masz wiele przestrzeni na dodatki. To idealny talerz ceramiczny z kamieniem, na którym możemy podać danie dla jednej osoby lub przystawki z dodatkami na szwedzkim stole. Jeśli cenisz sobie właśnie funkcjonalność to idealne rozwiązanie dla Ciebie!

Czym właściwie jest kamień lawowy ?

To płyta wytworzona na bazie kamienia lawowego, która posiada idealne właściwości cieplne, do tego jest bardzo odporna na zarysowania czy zadrapania. Nasz kamień lawowy jest pozyskiwany i przetwarzany na płyty w małej włoskiej wsi znajdującej się w pięknym otoczeniu włoskich Alp. W tamtym miejscu jest to bardzo popularny materiał, którym mieszkańcy posługują się nie tylko w kuchni. Trzeba jednak przyznać, że ze względu na swoje właściwości największą popularnością cieszy się właśnie w gastronomii.

Jeśli masz go w swojej kuchni możesz śmiało grillować nie zastanawiając się nad pogodą na dworze. Podczas przygotowania półproduktów nagrzejesz swoją płytę do odpowiedniej temperatury i możesz rozpocząć ucztowanie. To idealna pozycja w kuchnia na wspólne biesiadowanie. Rozgrzaną płytę lawową na specjalnym stelażu możesz postawić na stole i przez najbliższe 30 minut wraz z najbliższymi będziecie mogli cieszyć się przyrządzaniem wyśmienitych potraw. Czy ta wizja nie brzmi wspaniale? Kiedy ostatnio przygotowywałeś jedzenie ze swoimi gośćmi? Nie bój się to naprawdę zbliża do siebie ludzi i zapewnia wyśmienitą zabawę.

 

Jak rozgrzać kamień wulkaniczny?

  1. Rozgrzej kamień w piekarniku lub na grillu do właściwej temperatury w przedziale 250-350°C. Pamiętaj, że temperatura kamienia nie przewyższy temperatury urządzenia grzejącego na przykład piecyka.
  2. Rozgrzanie Twojego kamienia z lawy wulkanicznej zajmie od 20 do 40 minut.
  3. Pamiętaj przenoś kamień wyłącznie za pomocą specjalnego ramienia chwytającego.
  4. Możesz sprawdzić czy kamień jest odpowiednio gorący poprzez umieszczenie łyżeczki z wodą na środku kamienia. Jeśli kamień lawowy jest wystarczająco gorący usłyszysz trzask i zauważysz odparowanie wody.
  5. Jeśli tak się nie stanie, konieczne będzie dalsze nagrzewanie płyty przez kolejne 5-10 minut.
 
 

Jak używać płyty z lawy wulkanicznej?

  1. Zadbaj o czystość płyty poprzez dokładne umycie jej w gorącej wodzie bez użycia środków chemicznych.
  2. Przed pierwszym użyciem zamocz cały kamień wulkaniczny w oleju i pozostaw go tak przez następne 6-12h.
  3. Wyjmij płytę z oleju i wytrzyj jego pozostałości ręcznikami papierowymi.
  4. Rozgrzej płytę z lawy wulkanicznej według instrukcji powyżej.
  5. Po rozgrzaniu możesz użyć soli gruboziarnistej w celu ograniczenia przywierania jedzenia do powierzchni płyty.
  6. Gdy kamień jest już gotowy możesz umieścić na nim mięso, ryby lub warzywa. Jeśli płyta ma odpowiednią temperaturę usłyszysz charakterystyczny trzask.
  7. Odpowiednio rozgrzana płyta z lawy wulkanicznej będzie gorąca przez następne 20-30 minut. Możesz używać jej jako grilla, którego będziesz obsługiwać bez odchodzenia od stołu.
  8. Pamiętaj, że nawet 40-50 minut po zakończeniu grillowania, płyta pozostanie ciepła. Przenoś ją za pomocą specjalnego stalowego chwytaka.
Kolor

Szary

Rozmiar

20×30 cm

Waga

3,4 kg

Materiał

Lawa wulkaniczna

Kraj pochodzenia

Włochy